måndag 31 augusti 2015

Mammas kardemummakaka



Vi smygstartar september med en riktigt höstig och kryddig kaka som blivit något av en klassiker i vår familj. Ingen höst utan mammas kardemummakaka..
Den här kakan gör succé vart som helst och när som helst. 
Saftig och smakrik passar den perfekt på höstens och vinterns fikabord. 
Hemligheten bakom den här kakans saftighet är att mjölken bytts ut mot filmjölk. Detta är ett tips som funkar på nästan vilken mjuk kaka som helst.

 hKakan innehåller inga ägg och den är riktigt enkel att sno ihop. 
DET gillar vi! Enkelt! Och gott!

Mammas mjuka goda Kardemummakaka måste ni bara smaka! Suverän tillsammans med en kopp kaffe eller kanske iskall mjölk. 

Vill ni lyxa till det lite extra så servera den tillsammans med rykande varm choklad gjord på äkta kakao. Choklad och kardemumma är riktigt gott ihop! 

Mammas kardemummakaka

5 dl vetemjöl
3 msk rumsvarmt smör
2 tsk bakpulver
1 tekopp socker
1 tsk kardemumma
1 tekopp filmjölk


Pärlsocker

Såhär gör du:
Mät upp vetemjöl i en skål och tillsätt smöret. Nyp ihop smöret och vetemjölet med fingrarna.
 Tillsätt trösocker, bakpulver och kardemumma i mjölblandningen.
Blanda.
Tillsätt filmjölk och rör om med en slickepott eller slev.
Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant.
Häll smeten i formen.
Strö pärlsocker över smeten.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. 
Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig men heller inte alldeles för torr.

Låt svalna en aning och lossa sedan kanten.
Lägg över kakan på ett fint fat. Stjälp inte upp kakan, pärlsockret ska vara uppåt.

Skär upp en härlig bit! 
Mumsa och njut!

Receptet hittar ni som vanligt om ni klickar er vidare till Veckans Goding

Vi önskar er en riktigt mysig fikastund!

Kardemummakramar denna soliga måndag! / Fiffiga Systrar

torsdag 16 april 2015

Tävling

 
Nu kan ni vinna valfri produkt från fantastiska Franck & Fischer! Gå in här för att tävla!
 
Hoppas ni har det fantastiskt!
 
Tävlande kramar från oss! / Fiffiga Systrar
 

onsdag 28 januari 2015

Semlans tid


Call me cupcake!: Semlor
Linda Lomelino


 
Nu är det Semletider igen.
Överallt ser vi de nu. Denna bulle med fyllning och lock. Klassikern som gör folk som galna efter jul varje år.
 
Vi älskar också semlor. Urgoda är vad de är.
För er som inte gillar mandelmassa finns det nu en uppsjö av andra varianter på fyllningar..
Vad sägs om Nutella-fyllning eller hallon-fyllning?
 
Vare sig ni gillar denna bulle eller ej så kommer här lite inspiration på varianter av svenskarnas älskling, Semlan!
 
Inspirationen har vi hittat på pinterest

Swedish semlor in chocolate #buns


Chokladsemlor..
 

purple wedding cupcakes
 
Lila grädde med hjärtlock kanske vore något till Alla-hjärtans?
 
En supermaffig semmeltårta! Får jag en bit till, tack!
 
En semletårta är riktigt maffigt och smidigt om man inte orkar stå och pilla i varje bulle..
 
Urgoda semlor med Nutella och grädde. Någor för dig som inte gillar mandelmassa...
 
Nutella-Semlor för dig som inte gillar mandelmassa..
 
.
 
Vi gillar ändå bäst den vanliga klassiska semlan bäst och lovar att vi kommer att trycka i oss en då och då nu när de finns på cafeérna..
Vill man baka egna semlor har vår mamma det bästa receptet:
 
Mammas semlor
 
till ca 17 stycken
Det här behöver du:
100 gram smör
½ tsk salt
3 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
ca 9 dl mjöl.
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt, 37grader.
Smula jästen i en degbunke. Blanda med mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och ägg.
Tillsätt under omrörning mjöl och hjorthornsalt lite i taget.
Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på bakbordet och arbeta den tills den känns lättjobbad.
Rulla till runda bullar och lägg på bakpappersklädd plåt, låt jäsa ytterligare en stund.
Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 5-10 minuter tills bullarna fått fin färg.
Pappas Mandelmassa
Mandelmassan har vi inga exakta mått på. Smaka er fram tills mandelmassan känns och smakar som ni önskar.
Det här behövs:
Sötmandel
socker
vispgrädde
inkråm från bullarna
Skär av locken på bullarna. Gröp ur bullarnas mitt och lägg inkråmet i en bunke.
Hacka eller mal mandeln. Blanda med socker och inkråmet från bullarna. Slå i en skvätt grädde tills mandelmassan får önskad konsistens.
Placera mandelmassan i mitten av bullarna och toppa med vispad grädde
.Lägg på locken och pudra över florsocker.

Njut med en kopp kaffe och trevligt fikasällskap!

Gillar ni semlor tycker vi att ni ska ta ett snabbt stopp på vägen hem och köpa med er några hem..
Förgyll denna helt vanliga onsdag med en riktig vinterhöjdare!
 
Vi önskar er en trevlig fikastund!
 
/Fiffiga Systrar


onsdag 10 december 2014

Stjärnor på lina

 
 
 
Enkelt som bara den fixar man sin egen stjärngirlang.
Allt man behöver är lite kraftigare papper, en lina och några klädnypor.
Bara att göra en mall och så klippa ut och hänga upp.
Busenkelt julpyssel helt enkelt.
Vill man ta nivån ett steg högre kan man linda en ljusslinga runt snöret också för extra stämning.
 
 
Just denna variant pryder vårt kök i decembertider.
Busenkelt pyssel är eftertraktat i min värld just nu. Intensivaste perioden på hela året i butiken nu så avancerade pyssel hinns ju dessvärre inte med..
 
 
En riktigt fin december onsdag önskar jag er!
 
/ Emelie Fiffigasystrar




onsdag 3 december 2014

Favorit i repris: Mjuk Pepparkaka

 Vi kan inte låta bli att återigen bjuda er på denna fantastiskt goda kaka! Det är vår absoluta favorit-julkaka som väcker många mysiga barndomsminnen... Både i smak och doft!!
Just den här kakan såg vår fina mamma till att ha nybakad till adventsfikat och lyckan var komplett när hon satte igång att baka. Oftast fick hon baka många gånger innan jul för mjuk pepparkaka hade en rykande åtgång. Som barn var önskemålet att kakan serverades ihop med ett stort glas kall mjölk... och vet ni? Det är nog det som är absolut godast till än idag... Men kaffe smakar självklart alldeles underbart till mjuk pepparkaka och är nog det som oftast serveras till, trots det smygande mjölkbegäret. 
Kakan doftar underbart av ingefära, nejlika och kanel och smaken är lika fantastisk som doften... eller faktiskt... smaken är ännu bättre. Med gräddfil i smeten blir den alldeles suveränt saftig! 
Tänk på att alltid baka på riktigt smör, då blir det allra godast.

 Mammas Mjuka Pepparkaka är även en suverän gå-bort present! 
Svep in i lite papper eller en snygg kökshandduk och ge bort en nybakad kaka. En perfekt present som kan njutas av många.
Mammas Mjuka Pepparkaka

Ugn: 175 grader varmluft

150 gram smör
3 ägg
3 ½ dl strösocker
2 1/4 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 rågade tsk mald ingefära
2 rågade tsk malda nejlikor
2 rågade tsk kanel

Gör såhär:
Smält smöret.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
Blanda i gräddfilen i det smälta smöret och rör ner i äggsmeten.
Häll alla torra ingredienser i en skål och blanda väl.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häl smeten i en smord och bröad avlång form.
Grädda på galler längst ner i ugnen i ca 40-50 min.
Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig. Passa den noga mot slutet så den inte blir alldeles för välbakad!
 Vi önskar att ni kan känna den underbara doften av advent och jul!
Mmmmumsigt mys!!! 
Kramar från oss! // Fiffiga Systrar

torsdag 27 november 2014

Hjärta av lingonris


Vi har verkligen fått in det rätta advenstpirret i kroppen! Längtan efter julens alla helger är som starkast den här tiden.

Det varma vädret har ju gjort att ingen snö ligger på marken här nere hos oss vilket gör det busenkelt att fortfarande ge sig ut att samla material till allt möjligt fint.

Lingonris till exempel... 

Lingonris är ett perfekt material till att binda kransar. Det är vackert, lättarbetat och håller sig bra både ute och inne. 

Vi använde oss av en lite tjockare ståltråd till stomme och en tunn och lättarbetad ståltråd till att fästa lingonriset.

Som ni trogna läsare redan vet är vi svaga för hjärtan. Fina, vackra hjärtan... Valet av form på denna krans blev därför inte svårt. Vad passar väl bättre än ett hjärta för att välkomna julen?

Dagen till ära var vädret så fantastiskt härligt! Soligt och krispigt och alldeles perfekt för att sitta på verandan och binda lingonkrans. Dessa dagar är få just nu så det gäller att passa på...

 Tanken från början var att lingonhjärtat skulle pryda kakelugnen och så fick den också göra.


Jul och advent är otroligt mysigt och att ta in naturen just denna tid på året känns alldeles extra angeläget.

Med lite småjordiga fingrar och kalla kinder önskar vi er en riktigt skön torsdag!

Adventslängtande kramar från oss till er! // Fiffiga Systrar ♥



onsdag 26 november 2014

Tid för hyacinter



 
Nu är det dags att börja adventspynta hemma.
Eftersom denna vecka alltid är hysterisk på jobbet så tjuvstartar vi alltid helgen innan advent.
Stjärnor hängs på plats, kuddar och filtar byts ut och julblommor får komma på plats.
Vi är svaga för hyacinter. Dess doft och utseende sprider precis rätta stämningen tycker vi.
Så i helgen fick några vackra vita flytta ner i enkla fina Matteus skålar som egentligen är soppskålar med lock.

 
Grön mossa som vi plockat i skogen ligger fint runt löken och så en krispig lerstjärna som pricken över i.

 
I år är även rosa hyacinter varmt välkomna hemma hos oss då finrummet går i krispigt vitt och ljuvt pastellrosa..
 
Vilken härlig tid vi har framför oss nu.
Den vackraste inrednings-perioden egentligen. Stjärnor och ljusstakar fyller upp de mörka fönstren och sprider efterlängtat ljus och stämning.
 
Har ni tjuvstartat advent eller tillhör ni skaran som absolut aldrig tjuvstartar?
 
Hyacintdoftande kramar från oss! / Fiffiga Systrar