torsdag 13 december 2018



Saffransbullar med smörgömma

I dag är det Lucia och vad passar inte bättre än att mumsa i sig underbart saftiga lussebullar med en liten gömma av vanilj och smör i mitten. 
Det här bullarna har vi bakat efter ett recept från lindasbakskola.se men eftersom vi lagt till lite här eller gjort om lite där så får ni vårt recept i alla fall. 

Till ca 30 bullar

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker 
1,5 msk vaniljsocker 

Deg
1 g saffran +1 tsk socker 
50 g jäst 
2 dl filmjölk 
1 dl mjölk 
1 3/4 dl strösocker 
1 tsk mortlade kardemummakärnor
2 krm salt 
3 ägg 
250 g smör rumsvarmt 
12-14 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Gör så här: 

Blanda ingredienserna till fyllningen i en bunke. Klicka ut ca 30 små bollar av smeten. 
Ställ i frysen ca 60 min. 

Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den fingervarma mjölk och filblandningen och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

Dela degen i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i bullformar  (aluminium eller papper) ställda på en plåt.


Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

              Pensla bullarna med uppvispat ägg.
       Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.                        Låt dem svalna på ett galler.
       Pudra florsocker över bullarna före                                                servering.

                 Trevlig decemberfika till er! 




Inga kommentarer: