torsdag 29 september 2011

Slånbär! Hänförande vackra och otroligt goda till saft!

 Slånbär! Dessa vackra höstbär ger oss en rejäl dos med barndomsminnen.
 Vid ängarna och i skogsbrynen runt huset där vi är uppvuxna finns många slånbärsbuskar. Stora och vidvuxna med långa hårda taggar levererar de vita vackra blommor på våren och härligt mörkblå bär på hösten. 

Varje år lockades vi barn av att stoppa dessa smarriga bär i munnen! Varje år fick vi därför också känna att de inte alls var så smarriga som de såg ut. Så fort skalet spricker exploderar en sur smak och munnen blir helt torr och sträv. Slånbär är kärva i smaken och riktigt otäcka att äta direkt från busken... i alla fall innan första frosten. Sedan får de en sötare och något vänligare smak. Vi barn var dock alltid för tidiga! När vi hade lärt oss hur känslan skulle vara när vi åt dem kunde vi ändå inte låta bli att testa... det var ju ändå en liten skräckblandad förtjusning.

Dessa sura kärva bär går dock att förvandla till riktiga godsaker. Något som är riktigt gott att göra med slånbär är saft! Slånbärssaft är gudomligt gott och färgen på den koncentrerade saften blir läckert lila. Underbart!

För 1 liter saft behövs följande:

1-1½ kg mogna frostbitna eller frysta slånbär
1 liter vatten
6 dl (ca 500 g) strösocker per liter avrunnen saft

eventuellt
1 krm natriumbensoat

Gör såhär:
Slånbären ska vara mogna och frostbitna. Om de inte varit frostbitna, frys in bären i några timmar. Detta gör man för att få fram den söta smaken.

Rensa och skölj bären och lägg i en bunke.
Koka upp vatten och häll över bären.
Täck över och låt stå svalt till följande dag.

Häll av saften i en gryta, koka upp och häll tillbaka över bären.
Låt stå övertäckt och svalt ett dygn, upprepa samma procedur två gånger till. 
Bären ska hällas av totalt fyra gånger (fyra dygn) så bären blir urlakade.

Häll bärmassan i en silställning och låt den självrinna ca 20-30 min.
Koka upp saften.
Rör ner sockret och koka upp på nytt.
Skumma av.
Tillsätt ev. natriumbensoat utrört i lite av saften.

Häll saften ända upp till kanten i rena varma fina flaskor. Förslut genast.
Förvaras svalt! 

Vill du undvika natriumbensoat i din saft kan du istället förvara saften i påsar i frysen. Tina efterhand och fyll på dina fina flaskor.


Så fort första frosten kommer ska vi springa ut och plocka slånbär! Fast nu blev vi så sugna på slånbärssaft så vi kanske inte kan hålla oss till dess... det går ju som sagt att frysa in bären för samma effekt. 
Det kanske får bli så...

Saftsörplande slånbärskramar till er från oss! / Fiffiga Systrar

6 kommentarer:

Tina sa...

Jag kan sträcka ut handen genom fönstret och plocka direkt. Här vid havet växer de överallt...
Lägger dem gärna i lite sprit, vanilj och socker= god likör!

kram

Vardag och flärd sa...

Slånbären är så vackra och jag brukar plocka in för att dekorera med. Saft har jag aldrig gjort för det sägs att det är jobbigt att göra men jag läste ert recept och det är ju inte alls jobbigt, bara lite olika moment så det tar några dagar. Ska nog försöka hinna med det i år.
Kram Eva

LOTTAS HOME sa...

Hej vänner!
Precis som Tina säger så är vi omgivna av slånbär här. ( Vi bor 5 min promis från varandra.) Har faktiskt aldrig gjort något av dem mer än som dekoration. Kanske dax att prova... Tack för tipset!
Ha en fortsatt fin dag.
Kram Lotta

fina frun sa...

saft orkar jag inte göra men dricker gärna ;)

underbarahem sa...

Har aldrig testat slånbär, kanske dax att prova...

Kram Birgitta

Lotta sa...

Vackert det är på bild och som alltid trevligt med era recept!