Vi inleder september med en riktigt höstig och kryddig kaka som blivit något av en klassiker i vår familj. Ingen höst utan mammas kardemummakaka..
Den här kakan gör succé vart som helst och när som helst.
Saftig och smakrik passar den perfekt på höstens och vinterns fikabord.
Hemligheten bakom den här kakans saftighet är att mjölken bytts ut mot filmjölk. Detta är ett tips som funkar på nästan vilken mjuk kaka som helst.
Kakan innehåller inga ägg och den är riktigt enkel att sno ihop.
DET gillar vi! Enkelt! Och gott!
Mammas mjuka goda Kardemummakaka måste ni bara smaka! Suverän tillsammans med en kopp kaffe eller kanske iskall mjölk.
Vill ni lyxa till det lite extra så servera den tillsammans med rykande varm choklad gjord på äkta kakao. Choklad och kardemumma är riktigt gott ihop!
Mammas kardemummakaka
5 dl vetemjöl
3 msk rumsvarmt smör
2 tsk bakpulver
1 tekopp socker
1 tsk kardemumma
1 tekopp filmjölk
Pärlsocker
Såhär gör du:
Mät upp vetemjöl i en skål och tillsätt smöret. Nyp ihop smöret och vetemjölet med fingrarna.
Tillsätt trösocker, bakpulver och kardemumma i mjölblandningen.
Blanda.
Tillsätt filmjölk och rör om med en slickepott eller slev.
Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant.
Häll smeten i formen.
Strö pärlsocker över smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig men heller inte alldeles för torr.
Låt svalna en aning och lossa sedan kanten.
Lägg över kakan på ett fint fat. Stjälp inte upp kakan, pärlsockret ska vara uppåt.
Skär upp en härlig bit!
Mumsa och njut!
Receptet hittar ni som vanligt om ni klickar er vidare till Veckans Goding.
Vi önskar er en riktigt mysig fikastund!
Kardemummakramar denna soliga måndag! / Fiffiga Systrar
15 kommentarer:
Mmmm den låter jätte god.. Får bli att baka den en dag framöver :) Ha en bra måndag! Kram Tilda
Den där kakan (kanske inte just den på bilden) åt jag som barn men har inget recept. Det tar jag på direkten, tackar!
kramen!
Mmmm! Ska testa, älskar kardemumma
Å så gott det både ser ut och låter! Jag som går på Gi...suck! Men får nog sno receptet ändå å baka till övriga familjen!
Ja vi älskar med att plocka svamp det är underbart!!!
Ha en skön måndag!
Kram Petra
Tack för titten hos mig. Ska kolla in er fina blogg snart. Mmmm älskar kardemumma jag med!
Tack för den gulliga hälsningen hos mig!
Kardemummakakan ska jag testa att göra bums och bjuda föräldrarna på, på föräldramötet. Passar perfekt eftersom jag har så få ägg hemma.
Kram, Karin
Tack för titten! Ha en fin kväll ♥
Jag tror att det var en sådan kaka som min mamma brukade baka, den är jättegod...
Kram Birgitta
Låter jättesmarrigt!
Kram Linda
Er blogg är super mysig! Har tittat runt här nu. Och vad supergott det där låter:)! Blir jätte suge på att baka nu i kväll (kl 22,16) kanske är lite sent:)!
kram CC
Vilken underbar kaka, den ska jag absolut prova att göra någon gång!
Och vad fint ni har fått det här på bloggen, lite lagom höstigt sådär! :)
Kram Jennica
Åh vad gott med kardemummakaka!
åh, vad gott, jag ÄLSKAR kardemumma! Gjorde en liknande kaka med jordgubbar i när det var jordgubbssäsong, det passade också bra, som ett litet tips sådär ;) Läste att ni är ifrån Oskarshamn, stämmer det? För det är jag också!
Känner igen den kakan, den bakade min mamma... super god.
Ha det bra!
Kram Birgitta
Såååååååå himla god den var! Var skeptisk först, "så lite smör, kan det verkligen bli gott..?" och tji, det fick jag äta upp! Supermumsig!! Jättehärlig sida ni har systrarna!! Tack!
Skicka en kommentar