onsdag 23 maj 2012

Välsmakande Syrenblomssocker

Nu är den här! 
Syrentiden!!
De underbart vackra och framförallt suveränt väldoftande Syrenerna står i full blom!

Vi älskar när syrenerna slår ut... Denna blomma ger oss en känsla av sommar, skolavslutning, långa cykelturer och picknick i gröngräset. 

Syrener innebär för oss, med andra ord, fullkomlig lycka!!

Så bedårande vacker är den att titta på med sina klasar proppfyllda med små blommor.
För att inte tala om doften! Bara en endaste liten kvist sprider sommardoft i ett helt rum!
Underbart!


Något som är riktigt fiffigt med Syrén är att blomman är ätbar! Syrénblomman kan därför sprida sin fägring på fler sätt än i pampiga buskar eller i en vas på bordet.

Syrén är helt underbar som dekoration på tårtor och bakverk... Eller varför inte göra ett riktigt vackert och välsmakande syrénblomssocker?! Sockret får en härlig smak och passar perfekt i tekoppen eller till kakbaket. Fint förpackat är det också en suverän Gå-bort-present!

Fiffigas Syrénblomssocker

Doftande syrenblommor, utan fästen
Strösocker
Tätslutande burk 
(gärna en fin glasburk så blir sockret en dekoration på hyllan)

Ta in syrenblommor en stund i förväg så eventuella vänner som bor i blomman hinner krypa iväg. Lägg dem på ett ljust underlag så syns småkryp och smuts bättre.
Om du vill skölja blommorna är det viktigt att göra det i god tid så de hinner torka helt, annars blir det fukt i sockret.
Plocka av de utslagna blommorna utan fästen. Mängden blommor beror på hur mycket socker du vill göra. Till burken ovan använde vi oss av ungefär 2 dl plockade blommor.
Varva socker och blommor tills burken är full.
Låt sockret stå utan lock ett par dagar tills sockret torkar. Rör om eller skaka burken då och då.
Klart att användas!

 Superenkelt, läckert syrénsmakande och riktigt vackert blir detta socker!
Väl värt att prova!

Oavsett om sockret används flitigt eller inte så är en burk med Syrénblomssocker en vacker detalj liggandes i sin fina burk!

Smaksatt socker kan man ju göra i mängder av varianter och har en hel drös av annvändningsområden.
Brukar ni göra smaksatt socker?
Vilken typ av socker gör ni och vad använder ni det till?

Denna onsdag hoppas vi blir helt suverän för er! Ni finaste läsare!

Syrenblomsdoftande sockerkramar! // Fiffiga Systrar




18 kommentarer:

Tanja sa...

Blir det inte fukt och "klumpigt" socker av själva blomman när det är färska blommor? Eller...

topolona sa...

Jag gjorde lavendel socker förra året och vill prova att göra syren socker också om jag hinner hem till sverige innan de blommar över! gjorde ju en kladdkaka med det sockret och det blev faktiskt riktigt gott!! (väldigt söt dock eftersom jag av misstag hade i florsocker istället för vanilj men men)
Mitt socker blev dock rätt fuktigt, har ni nått tips för detta?

Anette Ryan sa...

Vilken kul ide! Här är syrener inte så vanligt men det går att få tag på. Har alltid tänkt att jag ska prova att göra vaniljsocker på de överblivna vaniljstängerna.
Kan det funka att ha i risgryn i sockret för det funkar ju i saltkaren. Kanske man kan lägga risgrynen i lite gasbinda så att man har dem samlade och inte lägger dem i bakverk eller dylikt.
Kram Anette :-)

Erika G sa...

Jag har gjort lavendelsocker, vanijsocker och citronsocker men förstår nu att jag missat en sort!!! Underbar idé - jag har inga egna syrener men kan plocka på gården där min lägenhet ligger. Tack för tipset! Kramar!

HemkäraHanna sa...

Det var en synnerligen trevlig idé!

mamsi sa...

Så fint! vacker och ovanlig gåbort present,fint att ha på hyllan och säkert gott i olika bakverk!

Kramis

MammaElva sa...

Tjusigt! Mamma gör alltid lavendelsocke och det är ju så mums. Speciellt om man gör lavendeldrömmar av det sen. Åååå, så sugen jag blev nu! Jag har en massa syrén så syrénsocker låter som nått för mig! Ha en fin dag! //Elin

fianathome sa...

Det ser väldigt läckert ut. När jag var barn gick jag och sög på den små blommorna och det var ju sött och gott.
Något fiffigt recept på syrenkaka?

Kram och ha en skön kväll//Fia

HannasHörna sa...

Hej! Vilket fint tips. Ikväll ska jag plocka de första syrenerna och jag ser fram emot doften.. Kram

Veronica sa...

Härligt underbart socker ni har gjort!!! Själv gjorde jag gullvivesocker förra veckan. Ni kan se det på mitt inlägg. Blev otroligt gott och luktar fantastiskt oxå!!! Jag gjorde dock inte riktigt precis som ni. Nu blommar mina syrener här och då får det väl bli några burkar med sånt socker med.

Massor av solskenskramar till er från mig!!!

Anonym sa...

Fantastiskt fiffiga systrar!

Jag vill tacka för det underbara bröllopstema ni presenterat så vackert de senaste två veckorna. Jag är nybliven tvåbarnsmamma och har under långa amningsstunder kunnat njuta av alla era vackra bilder och smarta tips. Jag är så vansinnigt ofiffig själv och "flytt" in i er fina, pyssliga och välsmakande värld. Tack för underbar inspiration! Jag kommer att fortsätta läsa... /L.

Vikeskärs hem och ting sa...

Ljuvliga syren, vilket fint tips. Perfekt som gå bort present :)
Annika

Mamma C sa...

Lavendelsocker har jag gjort men i detta socker. Tack för ert tips.
Kram Mamma C

Zima sa...

Syrenblomssocker låter som en jättebra och god idé! Hade ingen aning om att de blommorna var ätbara :o Själv prövade jag på att göra lavendelsocker för första gången förra året och det blev över förväntan bra och gott. Jag har använt det till te, på jordgubbar, smaksatt vispad grädde och på gröten. Tack för all härlig inspiration och fina bilder ni delar med er i bloggen! Bröllopstemat var en fröjd att följa! Några bilder är Pinnade och sparade på så sätt :)
Maria

creando sa...

Gott eller inte - otroligt vackert är det iallafall. En superfin gåbortpresent!
Kramar Kicki

sandra sa...

Så fint! Det måste jag testa :)

malinsdiy sa...

Gott och vackert! Våra syrener är inte riktigt utslagna ännu, men nu är jag redo!

Smulansbakblogg sa...

Man kan även göra en ljuvlig saft av syren.