fredag 16 december 2011

Fredagsmys - Farmors underbara ApelsinRis



Hoppsan, nu var det fredag igen då.. Vi känner lite så där att vi skulle vilja sakta ner tiden lite så att vi verkligen skulle hinna njuta av allt julstök och allt mys runt omkring.
En slutsats som vi kommit fram till är att december helt enkelt är för kort. Vi vill ha längre tid med adventsstjärnor i husen och slingor i trädgårdarna.. Det är ju så mysigt!

Som sagt så är det fredag idag och då vankas det som bekant fredagsmys hos oss. Idag vill vi tipsa er om ett riktigt juligt och underbart gott fredagsmys.
Det här är en efterrätt som vi blivit bortskämda med av vår älskade farmor Greta. Syrlig citrussmak möter len grädde... Mmmmmm!



Hon kallar det för Apelsinris och det är en dessert som hon fick som barn av sin mamma.
Lite påminner det om ris á la malta men vi vill mena att det är såå mycket godare!

I onsdags var vi bjudna till farmor för att få vara med och lära oss hur man gör denna vansinnigt goda dessert. Det blev en riktigt mysig dag och vi blev possitivt överraskade eftersom det var lätt som en plätt att göra!
Tack kära farmor för en fantastiskt mysig dag!

Farmors Apelsinris

1 dl grötris
4-5 apelsiner
3 dl grädde
3 msk socker

Koka grötriset i rikligt med vatten. Spola riset med kallt vatten i ett durkslag när det är färdig kokt.
Skala och skär apelsinerna i små bitar.  Blanda ner bitarna i riset tillsammans med sockret.
Låt stå att dra en stund.
Vispa grädden och vänd ner den i risblandningen.
Garnera med några apelsinklyftor.

Tänk på att detta är en dessert som bör ätas omgående eftersom den blir besk om den får stå för länge!

Sätt dig ner och njut riktigt ordentligt av den här desserten!

Lycka till!




Apelsinris går bevisligen hem hos både stora och små..

Vi önskar er en fantastiskt härlig fredag!!
Fram med grötriset nu!

Missa inte vår adventskalenderfinal på söndag!

Krämiga apelsinriskramar från oss! /  Fiffiga Systrar


8 kommentarer:

Vilmas Hus sa...

Mmm det låter gott!! Riktigt juligt!!

Ha en mysig fredag!
Kram Charlotte

tinajo sa...

Gillar apelsinris i massor, äter det varje jul. :-)

mamsi sa...

Det är så jättegott! Farmors recept är det bästa! Valter såg ut att mumsa och ha det gott!

Kramis mamsi

Unknown sa...

Mums, det er så godt, husker vi laget det på skolekjøkkenet. ha en fin helg som kommer, klem fra Norge

Anonym sa...

Apelsinris gjorde min mamma alltid till jul, det finns inget godare...

Kram Birgitta

Anonym sa...

Så gott! Testade ert recept på lussebullar, suveränt god! Lånade receptet till min blogg med hänvisning till er, hoppas fler hittar hit och prövar era godsaker!
Trevlig helg!
Kram Susanne

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Ja, förjulstiden skulle absolut kunna få vara längre, en eller två veckor sisådär. Så att man verkligen hinner njuta och mysa extra mycket.

Låter som en spännande desert. Och så roligt att få lära sig och låta receptet leva vidare från generation till generation.

Önskar er en fin helg!

Ljusa vardag sa...

Det ser riktigt smarrigt ut! Tack för receptet! Ha en fortsatt fin helg. Kram Anna