måndag 19 december 2011

Veckans Goding - Julens mumsiga bakverk

Nu är det måndag! Måndag i julveckan! Bara fem dagar kvar till jul!
Det känns verkligen helt ofattbart! Vart tig dagarna vägen! 1:a advent som var så tidigt i år... Det kändes ju så långt till jul. Men det är väl som man säger... tiden går fort när man har roligt! December är verkligen en rolig och mysig månad!

Till den här måndagen har vi inte hunnit baka något nytt så idag blir veckans goding en liten samling av de jul-godingar vi bakat under december. De är alla så smarriga så de är väl värda att nämnas en gång till!

Vi börjar med storfavoriten Mammas Mjuka Pepparkaka! En  kaka som doftar underbart av ingefära, nejlika och kanel och smaken är lika fantastisk som doften... eller faktiskt... smaken är ännu bättre. Med gräddfil i smeten blir den alldeles suveränt saftig! Denna mjuka pepparkaka är ett måste hos oss i jultider och den får ni bara inte missa!

Något som inte heller får missas vid jul är ju självklart Mammas Supersaftiga Lussebullar! I receptet till dessa gyllengula godingar har mamma tillsatt filmjölk och lite bikarbonat. Bullarna blir verkligen supersaftiga och alldeles fluffiga och mjuka!! 
Hälften av bullarna bakar vi alltid som runda släta bullar som vid servering penslas med smör och doppas i strösocker! Testa! Det är otroligt gott!

Vår mormor har alltid bakat syltkakor till jul. Inga vanliga syltkakor utan dessa läckerbitar... Veras Pussmun bakas tunt och delarna läggs sedan ihop två och två med favoritsylten. Kakan är riktigt spröd och smälter i munnen. 
Vart namnet kommer ifrån? Veras Pussmun är vår fina morfars namn på kakan... vår mormor heter nämligen Vera och hon är expert på dessa godingar! "Som en pussmun i formen och lika söta som min Vera", brukar han säga. Vi tycker det är så otroligt mysigt!!

 
  Smaken på Moster Rosas Kladdkaka med Äpple och Kanel är ren och skär njutning! Och det bästa av allt... kakan är busenkel att baka! Tänk bara på en sak... Det ska vara proppfullt med goda äpplen och rikligt med pudrad kanel! Mums!
Tips! Lägg upp en kaka på varje assiett, klicka på fluffigt vispad grädde, pudra med mer kanel och sätt en pepparkaka med fin form mitt i grädden! Så enkelt kan ni servera en fin efterrätt!

 Denna härligt Julkryddiga Morotscupcake smakar mycket som pepparkaka och är alltså jättesmarrig! Morötterna ger kakan en härlig konsistens och gör den även saftig. Till dessa cupcakes tycker vi om att servera vispad grädde som blandats med lingonsylt! Det ger en härligt fräsch smak till den kryddiga kakan.
Tänk bara på att använda er av bra lingonsylt med hög halt av lingon.

Det finns så många läckra bakverk till jul så dagarna här på bloggen räcker inte till alla. Men vi hoppas att vi plockat fram några recept som fallit i smaken och kanske till och med blivit nya favoriter! Det kommer ju fler jular och då lovar vi att fortsätta med alla smarriga julkakor och bullar!

Vi önskar er alla suveräna läsare en riktigt fin start på 2011 års julvecka!!

Julmysiga fikakramar! / Fiffiga Systrar

psst! Ni missar väl inte sista dragningen i adventskalendern?! Än finns det tid att delta..

4 kommentarer:

OYB sa...

Mmm, vad sugen jag blev på att ta och baka något gott nu! (Och då har jag ändå redan allt julbak klart...)

Fiffiga Systrar sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ann sa...

Mums så gott det ser ut.

Pernilla Backebrant sa...

Hej

Väldigt många goda bakrecept till jul! Något som jag denna jul har längtat efter är er farmor Gretas fantastiskt goda saffranskrans. Jag har för mig att det var något sött i, möjligen aprikosmarmelad, men minnet kan svika. Kommer ihåg den från barndomen, då jag och er faster Mia var bästisar. Det är inte så att ni har receptet ? :)
Tack för en trevlig blogg!
MVH Pernilla Backebrant