onsdag 13 juli 2011

Tvagning i träsket

 När vi var små hade mormor och morfar inget vatten indraget på Fårö... Vattnet fick man hämta i hinkar i brunnen en bit bort. Vattnet var iskallt och smakade fantastiskt! Särskilt gott var det självklart att dricka direkt ur skopan som alltid hängde vid diskbänken. 

Eftersom vatten inte fanns indraget i huset fanns ju heller ingen möjlighet till dusch... När vi skulle göra kropp och hår rent packades därför schampo, tvål och handdukar och sedan gick vi till träsket för att bada. 

Gotländska träsk är detsamma som insjö, så det är inte någon sumpmark vi pratar om. Vilket ni kan se på bilderna...

Nu är det ganska många år sedan vi slutade tvätta oss i träsket. Det beror mest på att mormor och morfar numera har både vatten och dusch. Snabbare och smidigare att bara hoppa in i duschen.

Men! I år blev suget efter en träsk-tvagning alldeles för starkt och vi gjorde slag i saken och packade alla nödvändigheter och traskade ner till träsket. Klockan började närma sig 21 och kvällen var varm och inte ett moln syntes på himlen.

 

När vi kröp ner i träsket var vattnet helt ljummet! Finns det något bättre sätt att göra sig ren än i en stilla sjö i solnedgången?! Inte för oss! Barndomsminnena bara svämmade över! 

Vi låg i vattnet i nästan en timme och efteråt var håret sådär mjukt och blankt som det bara kan bli i träsket! Här behövs inget balsam! Det kanske är den lite dyiga botten som gör håret så fint...?


Något av det bästa med att bada i träsket är att man får vara helt ensam. Inte en människa i sikte på hela tiden vi var där... Det var bara några lamm som gjorde oss sällskap. Måste ju säga att det höjer mysfaktorn en aning att se dem gå helt fritt och beta i lugn och ro... Underbart!


Ja ni kära vänner! Träsket är verkligen njutning för oss! Bara att sitta på bryggan och kika ut över vattnet...
Vi har nu även lyckats få våra käraste att älska det lika mycket som vi gör, så från och med nu kommer det garanterat att bli mer frekventa kvällsdopp i vårt fina träsk.

Silkeslena kramar till er idag! / Fiffiga Systrar

13 kommentarer:

Hildas hem - Sofia sa...

Vilken underbar idyll. Ni får det till och med att verka inbjudande för en badkruka som mig och det är inte dåligt :)

Jag önskar er fin dag!
Kram Sofia

Tina sa...

Jisses, så vackra bilder!
Så fin text o berättelse också, minnen är viktiga.
Det där blanka lena håret skulle jag behöva, får bli en inpackning här hemma istället..

Kram på er där borta på ön!

Kamilla sa...

Jag håller med. Att tvätta håret i sjön är barndom för mig också. Det bästa sättet att bli ren på under sommaren. Ljuvliga bilder ni visar. Njut av allt det vackra ni upplever. Kram

Lollo, Niklas och tvillingarna sa...

Aaaah så gutt ni har det!! Njut och ta vara på tiden!

Kram på er

Sara sa...

Me gustan los recuerdos de vuestra infancia,thank you for your comment in my blog Iam very happy for it.My enghish is not very well but I try.Saludos desde España.

LOTTAS HOME sa...

Hej vänner!
Vilka underbar bilder!
Väcker barndomsminnen även hos mig. Vi bodde hela somrarna i min mormors mosters trädgård på Läckö. Husvagnen hade vi på berget precis intill sjön där vi badade för att hålla oss rena.
Numera har mina föräldrar ett stort hus med alla bekvämligheter ett stenkast därifrån.
Tack för tipset ang. kakbak. Ska absolut testa göra rabarberkakereceptet med hallon någon dag.
Ha det fortsatt härligt på Fårö!
Kram Lotta

Johanna Stålros sa...

Sån himla tur att du klargjorde att ett Gotländska träsk är detsamma som en insjö., fick en konstig bild framför mig först där i träsket;) ..Underbara bilder. Så härligt att läsa om era barndomsminnen. Kram Johanna

Anonym sa...

Underbara bilder, jag förstår att ni måste trivas där...
Kram Birgitta

HEMLÄNGTAN sa...

Ååå vad det låter underbart. Kvällsdopp alldeles för sig själv. Underbara sommarminnen som man kan leva på långt in i den kalla vintern.

Kram, Jenny

Hannis sa...

Så underbart!
Jag hade en annan bild av träsk innan kan jag säga*skrattar*
Härliga bilder, kändes nästan som att jag var där.

Kram Hannis

Erika sa...

Åh, vad mysigt! Snacka om minnen. Kram på er/Erika

Marie sa...

Ser ju inte det minsta härligt ut!!! =P

Malin på pastill.nu sa...

Gud vad mysigt det ser ut! Riktig sommar helt enkelt :-)