tisdag 26 juni 2012

Sommarpyssel för alla smaker

Nu när sommaren är i sin början och semestern stundar växer lusten att skapa lika snabbt som ogräset i landet. Det finns så mycket längtan att sätta tänderna, händerna och hjärnan i nya projekt... 
Vi har samlat några sommarens (enligt oss) bästa sommarpyssel!

Titta, njut och klicka runt för att läsa mer om varje tips!


 Vi börjar med något som bidrar till det viktigaste på semestern... att kunna lata sig riktigt ordentligt!
För att även rumpan ska kunna vila behagligt behövs de absolut Skönaste sittkuddarna! Sköna, snygga och lätta att sy!

Sommaren kräver goda svalkande drycker och något som är vår absoluta favorit är smaken av fläderblom!
Här hos oss börjar fläderblommorna bli perfekt mogna för att kunna göra egen och underbart välsmakande fläderblomssaft!!
Saften är himmelsk precis enligt orginalet; utspädd med iskallt vatten. Gör gärna en kanna och ha den stående i kylen så finns det alltid kall god saft att tillgå när törsten faller på. Fläderblomssaften smakar även mycket gott tillsammans med iskallt vitt vin och några skivor lime och den kan också användas för att smaksätta grädde och bakverk! Mums säger vi bara!



Den koncentrerade Fläderblomsaften bör med fördel förpackas i fint dekorerade flaskor. Då finns det alltid en finfin gå-bort-present nära tillhands!

Utav "spillet" som blir över när saften silats kan man göra smarrig fläderblomsmarmelad! Perfekt att kunna ta tillvara på så mycket som möjligt och marmeladen är supergod på rostat bröd eller nybakad gotlandslimpa!

Ut och plocka fläder!

För att få en härlig sommarkänsla är det ett bra tips att skapa ett riktigt mysigt Sommarkök!
Klä om stolarna eller köp nya dynor, fräscha kuddar och andra somriga textilier, ljusa fina färger och nya blommor på bordet ger sommar inne även om regnet öser ner! Klicka vidare för fler fina tips!



Att bjuda till sommarfest är riktigt trevligt! Allra helst i kombination av en inbjudande Sommardukning!
Porslinet får gärna vara loppisfynd, lite udda och nött... Det passar fint in med den avslappnade miljön utomhus och sommarens alla fina blommor och växter!! Gratis i naturen finns de för att skänka oss glädje!
Tänk dock på att plocka med måtta... :-)




Under sommardagarnas alla utflykter till badstranden händer det att det bli en och annan bulle över i picnic-korgen! Torra och tråkiga ligger de sedan i skåpet tills de möglar och kastas bort...
Det tycker vi är synd! Piffa upp den torra bullen till ett snabbt, enkelt och suveränt gott fika på kvällskvisten!
Underbart frasigt välsmakande med doften av nybakat! Precis som mormor alltid har gjort!


För att hålla blommorna fina även inomhus behöver de ibland skyddas från den starka solen som (förhoppningsvis) strålar in genom fönstret. Ett riktigt smart och snyggt sätt är att sy läckra Hissgardiner! Gardiner som är helt anpassade efter måttet på fönstret och som lätt rullas ner och upp efter behov! Smart och otroligt snyggt!


Nästa tips är ett pyssel som man kan ha med sig nästan överallt... I bilen, på stranden, i hängmattans skugga, framför tv:n på kvällskvisten eller under filten på altanen. Vi pratar om att Virka en pläd!
Mormors sätt att virka fina plädar har verkligen fått oss fast! Lättare sätt att lära sig virka får man leta efter! pläden är så rolig att virka och blir så fin i alla sina färger! Fram med virknålen och restgarnerna...eller kanske de helt nyinköpta! Valet är ditt!


Om man kikar riktigt noga på lavendelbuskarna kan man se att de börjar komma små blåa blommor och den underbara doften letar sig fram. Ett riktigt roligt sätt att ta tillvara på lavendelns lugnande och underbara doft är att Fläta väldoftande lavendelkorgar! Lavendelkorgarna blir så fina och passar perfekt att lägga i garderoben eller hänga på sänggaveln... En hemflätad lavendelkorg är garanterat även en uppskattad present!


Något som verkligen minner om sommar är doften av såpa... Undrar egentligen varför det är så för såpadoften är lika god året om men för oss är det ändå en sommardoft. Det kanske har att göra med att vi hjälpt både mamma och mormor att skura trasmattorna rena med hjälp av såpa. Mattorna blir skinande rena och såpan är skonsam både för mattan, naturen och för händerna.
Trasmattor och doften av såpa är en riktig höjdarkombination!
Vårt tips är alltså att Fynda trasmattor, skrubba dem med såpa och fyll hela huset med sommar!



Färska kryddor är ett måste i våra kök! Allra trevligast är det om de är egenodlade... Allra allra trevligast om de får stå i en så snygg Hemsnickrad låda som vår svägerska har gjort!
Lådan anpassas efter egna önskemål om mått, målas vit och fylls sedan med massor av härliga kryddor! Mums!

Något annat som verkligen är sommar för oss det är att gå på auktion! Packa fikakorgen och ge sig iväg, fylld av förväntan och spänning över vilka fynd som kan finnas... Auktionerna ska hållas utomhus, helst på landet för att locka oss. Då får man den helt rätta stämningen! Auktioner brukar vara fulla av tygskatter...

 ... som man till exempel kan sy finfina kuddar av. Precis som vår mamma har gjort!



Ja! Nu har ni en hel drös med sommar-pyssel-tips att fundera på! Hoppas ni hittade något som kunde locka fram det lilla extra i skaparlusten.
Vi tänker börja med det mest somriga av allt: plocka ett och annat strå med Smultron och njuta dem tillsammans med nygräddade pannkakor! Under tiden kommer vi garanterat att kunna bestämma oss för vilket sommar-pyssel vi ska sätta igång med först...

Ha en riktigt fin tisdag käraste vänner!

Sommarpysslande kramar! // Fiffiga Systrar

15 kommentarer:

MammaElva sa...

Oj, vad inspiration ni bjuder på idag! Jag som redan hade pysselkli i fingararna! :) Ha en fin dag!

Lantligt i smultronbacken sa...

WOw, vilket roligt inlägg ni har och bjuder oss på idag.
Så gott med flädersaft, hoppas att jag får tillräckligt med blomklasar på min lilla buske i år. Sen var det ju toppen att kunna göra marmelad på det som blir kvar, måste provas.

Lavendelkorgar måste också provas i år, bara jag kommer ihåg det sen när de blommar.

Kram Teres

Marthina, Holmbytorp sa...

Inspiration på bästa nivå :) Man blir riktigt sugen på att sätta igång! Kram, Marthina

Hildas hem - Sofia sa...

Så många bra tips ni bjuder på idag. Somrigt och ljuvligt! Tack! :)

Jag önskar er båda en underbar tisdag!
Kram Sofia

Fröken Kråknäs på vift sa...

Ja, nu är sommaren definitivt här! Sitter med ett litet sommarleende efter att ha läst igenom era inspirerande sommartips. För min del blir det nog till att virka en sommarpläd under semestern.

Kramar Katarina

Marianne sa...

Å vilka sommarkänslor man får av ert inlägg!:) Underbara små tips!

Ha en fin tisdag!
Kram Marianne

Anette Ryan sa...

Tänk vad sugen jag blev på svensk sommar!
Kram Anette :-)

Life´s Silverlining and I sa...

Tack för alla härliga sommartips! flädersaft är ju sååå gott! kram

Helena, Craft and Creativity sa...

Härliga bilder och massor med inspiration! Tack!

Nu ska jag gå ut i trädgården och se om flädern blommar tillräckligt för att jag ska kunna göra lite saft! :-)

johanna sa...

Vad fint ni har dekorerat flaskorna och burkarna. Och vilken inspirerande blogg ni har :)
Ha det gott
/johanna

Galenskap och lite allvar sa...

Åh shit vad många härliga och roliga tips ni visar idag. Jag ska ta itu med min fläderbuske och behövde verkligen ett recept...tack för det, passade mig perfekt.

Ser att vi har nästintill samma bild på våra jordgubbar, det var ju lite skojigt och lustigt.

Ha det gott och hoppas att ni får en mysig onsdag båda två!

Kramelikram Veronica

Erika sa...

Oj, så mycket pyssel! Jag sonm precis börjat min semester har ju sex veckor att pyssla nu. Som vädret ser ut lär det bli en del pyssel. Kram!

CreandoPhoto sa...

Vilket helt underbart inlägg. Jag har precis på direkten bestämt mig för att göra en sådan pläd. Den är ju ljuvlig!!! Tack finaste ni för all inspiration ni bjuder på :)

Kramar kicki

Sofi sa...

Ni är väl fantastiska!
Så många roliga tips och idéer:)
Tack!
Kram Sofi

Zandras Nya Dagbok sa...

Åh, jag blir alldeles sprängfylld av sommar, genom att läsa era sommar-tips! :D <3