tisdag 14 juni 2011

Fläderblom..


Nu blommar flädern. Denna underbara buske som genom sina blommor kan skänka sån fantastiskt härlig doft.. och.. saft! Underbart läskande god fläderblomssaft som är bland det godaste man kan dricka en varm sommardag. Dessutom kan man göra så mycket annat gott på saften.. Därför hade vi en härlig fläderdag i går.


Det som är så bra med fläder är att de växer i villt tillstånd lite här och där. Vi plockade vår längs cykelbanan på morgonpromenaden!


Sedan var det bara hem och safta. Det är ju så lätt att göra sin egen saft och så känner man sig så där härligt huslig och jätteduktig.. :) Vi följde ett recept ur Vår Kokbok. Det löd så här:

40-50 fläderblomsklasar
3 citroner
2 liter vatten
2 kg socker
2 msk citronsyra
2 krm natriumbensoat

Vi varvade fläderblomsklasar med citroner i en stor rostfri bunke. Samtidigt kokade vi upp vattnet i en stor gryta tillsammans med sockret till det löst sig. När vi dragit bort grytan från värmen blandade vi i citronsyran. Natriumbensoatet blandade vi med en liten del av sockerlösningen innan vi blandade ner det i den stora delen sockerlösning. Sedan hälllde vi bara över lösningen över fläderblom och citronerna.
Täck med tallrik och ställ svalt i 3 dygn!Så nu ska saften bara stå och gotta till sig i några dagar med lite omrörning då och då.  På fredag ska vi träffas igen och fullfölja fläderdagen!
Resultatet kommer ni få se senare i veckan alltså.

Så ut och leta fläderbuskar nu! :-)

Saftiga Kramar Från Fiffiga Systrar

7 kommentarer:

LOTTAS HOME sa...

Halloj!
Jag har också haft Fläderpyssel för mig. Min saft är klar och den blev sååå god.
Härlig smak av sommar!
Ha en fortsatt fin vecka!
Kram Lotta

Sandypants sa...

Åh jag älskar fläderblomssaft! Minns när jag var liten och vi hade en buske i vår trädgård. Vi gjorde saft varje år och det var alltid lika speciellt och sommrigt =) Smaska för mig med när den är klar vettja!
Kram på er!

Fiffiga Systrar sa...

Lotta: Härligt att din redan är färdig! Vi kan knappt bärga oss tills på fredag när vi får provsmaka vår! Detsamma till dej! Kram Systrarna

Sandypants: Vi ska försöka smaska för dej oxå! =) Kram kram

Anonym sa...

Åhh flädersaft som är så gott! Det är verkligen barndoms somrar för mig. :)

Fröken Kråknäs på vift sa...

Mums vad läskande det kommer att bli. Tyvärr ser vår fläder mindre blombenägen ut i år mot förr. Får se om det kommer tillräckligt många klasar för lite saft.

Kram Katarina

Fiffiga Systrar sa...

Tack kära ni för söta kommentarer! Visst väcker det barndomsminnen! En stor kram till er från oss!

SoCal Helene sa...

oh, vad det låter/ser gott!! Vet inte om det finns fläder här?!