fredag 15 juli 2011

En hyllning till trasmattan!


Tänk att "rester" kan vara så vackert... Gamla kläder som ingen längre vill ha, lakan som gått sönder, solblekta gardiner och tygbitar som har blivit över.

Med rätt blick och det rätta handlaget kan dessa tygstycken sättas samman till ett otroligt vackert hantverk.
Tyger som klipps till trasor och sedan vävs ihop till ett vackert och imponerande slitstarkt konstverk som kan pryda golvet i många många år.


Vi älskar trasmattor! De inger en härlig känsla i hemmet...
Tänk bara på vad alla dessa tyger har varit med om innan de blev till en vacker matta. Det kanske är någons favoritgardiner, eller det skönaste nattlinnet man hade som liten men som blivit så slitet att det absolut inte går att laga. En och samma trasmatta kan ju innehålla tyger från hela världen, det tycker vi är helt fantastiskt.


Trasmattor kan ju faktiskt fungera ungefär som lapptäcken. Ja alltså, lapptäcken kan man ju göra som en minnessamling och likaså trasmattan. Kläder, lakan och gardiner som man hade när man var liten, eller kanske från någon som man förlorat... Dessa kan klippas i remsor och vävas till en matta. En samling minnen som man ser och känner på varje dag.
Ganska fint, eller hur?


Alla dessa trasmattor har vår mormors syster vävt. Hon var mycket duktig på att väva och eftersom hon var så noga med att färgkoordinera sina trasor kunde man beställa mattor i precis de färger man önskade sig... Underbart!


Mormor och morfars vackra trasmattor har precis fått sig en rengöring med skurborsten och hänger nu på tork på morfars egensnickrade torkställning. Visst är det vackert? Hela gården doftar gott av såpa! 
Njutning! Återigen njutning i sin enklaste form...

Släng inte era gamla kläder och slitna tyger, klipp istället trasor av dem eller lämna dem till någon som vill ta hand om dem. För se så fint det kan bli!

Hemvävda såpadoftande kramar till er alla! / Fiffiga Systrar


7 kommentarer:

Hildas hem - Sofia sa...

Åh vad bra!Jag kan bara hålla med. Hipp hipp leve trasmattan! :)

Jag önskar er en härlig dag!
Kram Sofia

LOTTAS HOME sa...

Hej vänner!
Underbart, här är en till som älskar trasmattor.
Jag har täckt golvet i uterummet med trasmattor. Några nya och några som låg på min mormors landställe och som väcker härliga sommarminnen hos mig.
Har en dröm om att en gång lära mig att väva...
Hoppas ni har en härlig dag!
Här är det husfix som gäller.
Kram Lotta

Johanna Stålros sa...

åhh vilken njutning att läsa om trasmattor, det trodde jag aldrig;) Tänker på det du skrev- så mycket historia det finns i en enda matta.....härligt. Kram Johanna

Anonym sa...

Jag har en stor vävstol, men tyvärr så är den isärplockad... Kanske Dax att ta tag i vävandet igen?
Kram Birgitta

Fiffiga Systrar sa...

Hipp hipp för vackra trasmattor! Å vad kul att du har en vävstol birgitta! Tycker absolut att den ska fram och så önskar vi att vi kunde väva oxå!! Kram till er alla söta!

Sandra | Inspirera Mera sa...

Vilken underbar hyllning till trasmattan, håller med att de är fina!

Svar:
Det är alltid lika roligt att få kommentarer från er två. Tack för uppmunteringen av webbshopen! Kram på er!

Anna sa...

Eran blogg är bara så underbar! 100% feelgood! Trasmattan är fantastisk tycker jag! Älskar mina trasmattor! Såg även den finfina pläden ni virkat., så läcker! Tyvärr är mina virkkunskaper inte tillräckligt bra än!
Kram på er!
Jag kikar in snart igen!