onsdag 18 april 2012

Krukor av tidningspapper

Att driva upp egna plantor är verkligen något som är roligt! Det är riktigt härligt att varje dag gå och kika på sin odling för att se hur ett litet litet frö kan bli en fin och sprudlande planta! Tänk så mycket kraft det måste finnas i det lilla fröet...  Det är otroligt imponerande!

Ända sedan barnsben har intresset för odling varit starkt! I mammas fina land hade vi barn varsin plätt där vi fick välja helt vilka blommor som skulle stå där! Vad säger ni till exempel om kombinationen av blomsterkrasse i orangeröda-gula toner, blodröd ros, lila ros och rosa malva? Visst låter det otroligt snyggt? ;-) Såklart att det var... det var ju en av de snyggaste delarna i landet... såklart! ;-)

 Intresset för odling har inte bara hållit i sig utan vuxit sig ännu starkare med åren. Många långa vårkvällar har spenderats påtandes i föräldrarnas land... Nu när vi har egna trädgårdar snurrar det i huvudet av alla odlingstankar och idéer om en ännu mysigare trädgård.

Något som vi dock alltid tyckt varit lite tråkigt och omständigt är själva sådden... Inte att stoppa fröet i jorden utan vad man ska plantera i. Det fanns alltid för lite krukor...
Ända tills vi för några år sedan läste om den geniala idén att tillverka krukor av tidningspapper! Snabbt och enkelt kan man tillverka precis så många krukor man behöver... och det bästa av allt... Det går att plantera ut alltihop! Tidningspappret förmultnar!
 Allt som behövs är tidningspapper, en sax och en mall av något slag, exempelvis ett glas eller en flaska. Eftersom vi ville ha lite smalare krukor har använt oss av en helt vanlig toarulle (som förresten funkar ypperligt att så i... dock är tillgången oftast lite mer begränsad).

Gör såhär:
Lägg mallen på tidningen och klipp en remsa i önskad bredd.
Bredden på pappret minus invikningen i botten blir höjden på krukan.
Rulla tidningspappret runt mallen, pappret kommer att räcka några varv runt mallen. 
Se till att lämna ungefär 3/4 av bottens höjd för att pappret ska räcka till att täcka botten på krukan.
 När allt papper är lindat runt mallen viks bottenkanten in.'
Tryck till ordentligt för att få en platt och stadig botten.
Det är en fördel om botten på mallen buktar inåt en aning, eller att mallen är helt ihålig. Det gör det lättare att få en stadig botten.

Din egentillverkade kruka är nu klar att användas!

Tips! Fyll den nedre halvan av krukan med blomjord av bra kvalitet och den övre halvan med såjord. Då skapar ni en miljö som gör att fröet gror i den magra jord den behöver, men även en miljö där rötterna på den lilla plantan når ner i välgödslad blomjord och kan växa sig stark och fin utan att behöva planteras om före utplantering. Perfekt tycker vi!

När plantan vuxit sig stark och när risken för frost är över är det dags att plantera ut den på önskad plats. Ta då hela tidningskrukan och stoppa ner allt i jorden. Njut av alldeles egenodlade växter! Det är en riktig lycka vill vi lova!

Vi önskar er en skön och härlig onsdag!

Tidningsrullande kramar! // Fiffiga Systrar

10 kommentarer:

Hildas hem - Sofia sa...

Det är helt underbart att få odla sina egna växter. Jag är helt exalterad över att se hur de små fröna växer upp till stora fina plantor som till sommaren ska ge mig goda grönsaker :)

Ha en härlig dag!
Kram Sofia

MTG sa...

Vad smart! Jag är alltid så trött på alla platskrukor som dels är fula och som efter utplantering ligger och skräpar till nästa vår.

Jag brukar använda avhuggna pet-flaskor som mini-drivhus till mina squash- och tomatplantor i början av säsongen, så att de får lite extra växtkraft och värme. När de tagit sig lite lyfter man bara upp den halva flaskan ur jorden igen. Lätt som en plätt! Kram!

MTG sa...

MTG = Erika (www.erikasfunderingar.blogspot.com) Jag har bloggar med mina elever och glömde att jag var inloggad som MTG, haha!

Maj sa...

Låter jättebra, ditt tips med krukor av tidningspapper. Min man har ju odlingslott, en del direktsår han men även egna plantor inomhus. Ska tipsa honom./M

Maria Nyckelpiga sa...

Så smart! Själv har jag köpt en sådan där fiffig krukmakare. Helt i onödan ser jag...

Jag har också fröer på groning! Roligt! :)

kram!

Mamma C sa...

Så mycket bra tips ni kommer med. Detta ska jag prova.
Kram Mamma C

Johanna Stålros sa...

Väldans fiffigt;) Kram på er.

Dagar av lycka sa...

Men vad himla smart hörni! önskar också att jag hade en trädgård att odla i. har förvisso en rejäl balkong, men endast med kvällssol och det blir tyvärr inte tillräckligt varmt och ljust där för att det skall fungera att odla riktigt bra där :-(

En fin kväll önskar jag er!

Kram
/Anna

Fru Froby sa...

Hej!
Vilken fiffig lösning! Nu ska ju inte vi få njuta av vår trädgård i år, men annars hade jag oxå suttit å tittat på små gröna saker som gror. Åh, vad man längtar till sommaren!
Trevlig fredag på er!

Anonym sa...

http://farbrorgron.blogspot.se/

Vilka jättefinakrukor! Har ni något bra recept på krukor modell större. Måste pröva dessa tack för inspirationen/ Johannes farbrorgrön.