fredag 23 mars 2012

Mormorsrutan = en tantig cooling


Mormorsrutor är coolt.  Alla vill helt plötsligt ha dem. Så där nonchalant slängt över fotöljen i form av en pläd, lite coolt tantigt på kuddarna i soffan eller i form av en lite småtöntig väska så där lite estetiskt hängandes över axeln....
Det har blivit inne att vara lite nördig.. att visa upp sin kreativitet istället för att försynt sitta och virka i smyg.. 


Vad är det då som gör att just mormorsrutan slagit så stort och att näst intill alla som någonsin haft en virknål i sina händer nu virkar dem för fullt? 
Lilla ruta med så många möjligheter.. kan det ha något med saken att göra?


Det där med trender är spännande. Vad är det som gör att vi helt plötsligt börjar tokgilla någonting som varit helt bortglömt under många år?
Vem/ Vad sätter trender? 

Mormorsrutan är en tantig cooling som just nu absolut får all den uppmärksamhet som den förtjänar.
Äntligen har den fått revanch från alla de mörka åren långt nerstoppad och bortglömd i någons garderob..

Vad tycker ni om Mormorsrutor?
Har ni virkat några själva?

Vi passar på att önska er den finaste av fredagar och hoppas att ni myser ordentligt med härligt Fredagsmys!

Virkade rut-kramar från oss! /Fiffiga Systrar


25 kommentarer:

Hemkära Hanna sa...

Intressant fundering det där, vad som helt plötsligt får något bortglömt att bli trendigt. Men håller man bara ut tillräckligt länge med något så blir man förr eller senare trendig antar jag.

Snygg är den i vilket fall som helst. Jag har dock inte gjort en endaste en själv då jag är tämligen hopplös på just handarbete. Men jag njuter av andras verk inom detta område.

MammaElva sa...

Åh, jag tycker mormorsrutan är så fin! Är tyvärr helt handikappad med virknål (tror jag) så jag köpte en på loppis. Vill gärna hitta ett par till.

Just nu är det ju inne att vara "tantig" överhuvuidtaget. Baka småkakor, sticka, lägga in, sylta, safta och husmorspyssla. Kul mode tycker jag!

Ha en fin dag!

Sanna sa...

Mormorsruta en skön historia. Jag är uppvuxen med den tokcoola rutan. Virkning gör underverk för själen. Rutan är ett precis lagom projekt. Lätt å snabbt sedan är det bara samla på hög medan man du funderar vad slutresultatet kommer bli. :) en filt, en kudde, ett stolsöverdrag, en toffel ( 2 kanske är bäst;) fantasin har inga gränser. Mina flickor virkar också mormorsrutor. Min äldsta har startat en syjunta. De coolt tantiga ungdomarna träffas virkar/stickar och dricker kaffe ur koppar med öron. :) och äter hembakat i alla varianter. Sött å trendigt på samma gång

Trender och påverkan är superintressant. Om man är teoretiskt intresserad av fenomenet rekommenderar jag studier i modevetenskap på Stockholms universitet. Det var fantastiskt roligt och givande.


Ha en fin vår helg.
Virka lugnt. Sanna

Anna Vattenkanna sa...

Jag älskar mormorsrutan - gärna då färgglada blommor med klassiskt svart i kanterna. Av restgarner och inte så färgmatchat... äkta rutor m a o.

Skön helg på er, kram

sveas punkt. sa...

Jag är i startgroparna och har många olika idéer vad det kan bli...
Hoppas ni får en trevlig helg!
// Sandra

rosvikslyckan sa...

Jag tycker de är superfina! Tantigt är coolt:)

kram

Galenskap och lite allvar sa...

Tjena systrarna!

Det där med rutorna går verkligen upp och ner. När jag var liten hade jag en filt och den gillade jag jättemycket sedan kom en tid och jag var väl inte helförtjust i dem(hade nog tröttnat). Men nu har det ju ploppat upp igen och...ja, jag gillar nostalgi och minns min kära filt. Så nu kan jag säga att jag ÄLSKAR dem! Är väl ingen bästis med virknålen precis, så inga egna rutor gjorda...men jag kan ju alltid lära mig! Era är i varje fall helsköna, gillar färgerna mycket!!

Ha det bäst!
Kramelikram Veronica

Helena, Craft and Creativity sa...

Älskar mormorsrutor! Sitter just nu och virkar en äggvärmare med mormorsrutemönster... :-)

Tack för era söta kommentarer på min blogg och jättekram på er!

CreandoPhoto sa...

Bra skrivet! Min mamma som har virkat i alla år, småskrattar åt min mormorsrutevirkning. Det trodde hon aldrig!
:)

Vardag och flärd sa...

Jag virkar mormorsrutor jämt när jag inte har nåt annat projekt på gång! Man kan virka utan att tänka och man kan titta på TV samtidigt. Kombinationen av färger gör att varje altser kan få helt olika utformning. För min del blir det filtar och kuddar.
Ha en fin helg!
Kram Eva

Charlotte sa...

Klart man virkar, rutor, grytlappar, tröjor, mattor! Nästan allt kan virkas! Om tennisarmbågen tillåter!

Annette - MyRoseValley sa...

Tokig i mormorsrutan som faktiskt också finns i så många olika varianter. Har virkat många. Små och stora. Till kuddar och filt. Håller på en med en filt (ett evighetsprojekt visserligen men den blir kalasfin!)i blandade färger sedan en lång tid tillbaka. Gör några rutor då och då. det kommer att bli en filt att bjuta av i generationer hoppas jag. Bara det är jus toppen. Och vad är det som är så speciellt? Ja... Att den är barnsligt enkel att göra (min dotter som nu är 10 har virkat egna rutor i ett par år nu och stormgillar det!:D) och sen är det nog nöjet och med att blanda färger i alla möjliga kombinationer. Ren terapi. Rutamn kan varieras i oändlighet och kan ta an alla stilar; kitsch, vintage, poppig, modern, klassisk, barnslig, diskret,tuff,lantlig, trendig, punkig, bohemisk, stilren... You name it. Kanske vi borde starta klubben Vi Älskar Mormorsrutan. Jag är med! :D

Fisan sa...

jag är väl en av få som inte har virkat mormorsrutor, än. Just nu håller jag på med ett projekt där jag virkar sexkantiga blommor, afrikanska blommor. Ska bli himla spännande att se hur det hela blir. Kul som attan är det iaf!

Helly sa...

Vad roligt, jag håller precis på med min första. Inte helt oväntat blir den i grått å rött... Lite juligt så där ;)

hennihenni sa...

Era ser nästan ätbara ut, som cupcakes :) Men de 70-tals brun/gulmurriga får jag fortfarande lite negativa rysningar av...

Anonym sa...

Underbara mormorsrutor, har alltid älskat dem, de är så roliga att virka och man får användning av minsta lilla garnstump. Sen gäller det ju att montera ihop dem till något också...har några rutor liggande som bara längtar efter att få fästas ihop, alla vill ju höra ihop med någon, så även mormorsrutor:)

Handgjorda drömmar sa...

Jag gillar mormorsrutan skarpt!! Finns ju så himla många saker man kan använda den till :)
Har precis färdigställt en filt med just mormorsrutor!
Roligt och avkopplande att sitta med framför TVn.
Önskar er en riktigt fin helg!
Kram Marie

Petra / Popetotrora sa...

Ja, men gud ja... jag har virkat hur många mormorsrutor som helst i mina dar (haha! Låter som att jag är 85 år gammal).

Härligt färgval ni har gjort för rutorna!

Puumuli sa...

Så vackra färger ni har på rutorna - de är trevliga att virka t ex framför TV:n.

Kram
Sari från Puumuli

Erika sa...

Jag orkar inte virka men jag minns en enormt cool och trendig tröja jag hade i början av nittotalet, där framsidan var mormorsrutor i senapsgult och grönt. Hur fin som helst! Kram!

Denice sa...

Jag älskar mormorsrutor, men jag älskar i och för sig allt som handlar om virkning och stickning. En mormorsruta kan vara jättetrist ... och alldeles underbar. Som med allat annat handlar det väl om kombinationen? Jag virkar inte mormorsrutor just nu, men vän andra fyrkantiga rutor. Det ska bli en liten bebisfilt har jag tänkt. Men jag virkar bara en ruta om dagen, så det lär ta några månader. Det är helt ok, rutor är ett bra långtidsprojekt.

Made by Ina sa...

Härligt mormorsrutor!
Visst har man virkar mormorsrutor det är sååå roligt, kom gärna in till mig och tryck på mormorsruts projektet så får du se på mormorsrutor ;)

Fiff sa...

mormorsrutor rules! :-)
Har virkat en senast idag!

Malin på pastill.nu sa...

Ja mormorsrutor är underbara :-)

Linda, Fröken S sa...

Jag har en hel korg med färdigvirkade mormorsrutor i lila, rosa och vitt som jag nu håller på och fäster trådarna på. Har inte riktig bestämt om det ska få bli en pläd, sjal, halsduk eller något helt annat!

Jag upptäckte virkning alldeles nyligen, det är ju perfekt avkoppling för lite nippriga människor som mig som annars har lite olater för mig. Fingrarna är sysselsatta och det är lagom lätt - helt perfekt!

Jag tror det går en liten retrotrend genom Sverige just nu, det saftas, syltas, stickas och tanten är på modet igen! Inte så att alla vill vara hemmafruar, men lite mer tid vill ju alla ha. Att virka och baka är ju tecken på att man har något av det mest värdefulla som finns just nu - tid!